Eräänä kesäisenä aamuna saimme maalausfirmalta puhelun: ”Pojat lähtevät nyt tulemaan sinne päin ja ovat teillä noin tunnin päästä.” Olimme tilanneet talonmaalauksen, elämämme ensimmäisen, sillä edelliset maalaukset olemme hoitaneet itse.

”Pojat” saapuivat luvattuna aikana ja sitten alkoikin tapahtua. Ulkolämpötila huiteli hellelukemissa, paarmaparvet pörisivät ”poikien” ympärillä, mutta mikään ei haitannut työtahtia. Toinen kertoi olevansa kesätöissä ja toinen oli juuri valmistunut ammatillisesta oppilaitoksesta.

Iltapäivällä kuulin avoimesta ikkunasta lauseen: ”Nyt otetaan puolen tunnin raju repäisy ja sitten lopetetaan.” Minun mielestäni koko työpäivä oli ollut raju repäisy ja olin vain ihmetellyt nuorten työntekijöiden jaksamista ja nopeutta.

Työpaikoilla on kesällä töissä nuoria, jotka saattavat työtahdissa päihittää mennen tullen vanhemmat työntekijät. Ole siinä sitten vanha ja pätevä, kun tunnet itsesi lähinnä hitaaksi ja kömpelöksi.

Meidän maalausurakassamme ei ainakaan ollut laiskoja ja veteliä ”poikia”. Heillä näytti myös olevan hauskaa keskenään. Työpäivän päätteeksi pulahdus jokeen ja sen jälkeen auton nokka kohti kotia.

Monelle opiskelijalle kesätyö on raju repäisy. Meidän vanhempien lomaillessa he paiskivat töitä kesätyöpaikoillaan ja kesätöiden jälkeen jatkuu opiskelu. Hiljaisemmallakin työtahdilla koko kesäloman viettäminen töissä on raju repäisy.

Tapasin kesäloman aikana nuoren kesätyöläisen, joka suri työpaikalla saamaansa huonoa kohtelua. Pari vakituista työntekijää oli ottanut hänet sopivaksi pilkan kohteeksi. Ei ole kiva, kun koulussa pilkataan ja sitten kesätöissäkin pilkataan.

On koulukiusaamista ja on työpaikkakiusaamista ja on somekiusaamista, monenlaista kiusaamista eri paikoissa. Kesätyöstä tulee raju repäisy, jos työpaikalla kohtaa kiusaamista. Sen repäisyn jälkeen onkin sitten hyvä lähteä kouluun haavoittuneen itsetunnon kanssa.

Kesäloman alussa juttelin erityisammattioppilaitoksesta valmistuneen nuoren kanssa. Hän toivoi kovasti saavansa työpaikan, josta saisi palkkaa. Hänellä oli työpaikka ja hän piti työstään, mutta se oli tukityöllistetty työpaikka. ”Kunpa saisi ihan oikeaa palkkaa.” Minua kosketti hänen toiveensa.

Meitä ihmisiä on kovin monenlaisia. Monet kykenevät rajuun työtahtiin, kykenevät tekemään rajuja repäisyjä ja hyvä niin. Mitä sitten, jos kykenee töihin, mutta hiljaisemmalla tahdilla ja ehkä lyhyemmällä työajalla. Kaikkien työ on arvokasta.

Joskus ystävällinen hymy ja rauhallinen käytös ovat rajua työtahtia arvokkaampia ominaisuuksia. Ei tämä maailma tule valmiiksi, vaikka kaikki pakotettaisiin rajuihin repäisyihin. Jos saa työpaikalla osakseen hyvää kohtelua, on maailma ainakin yhden ihmisen kohdalla vähän parempi paikka elää.

Meidän talomme on maalattu ja siitä tuli komea. Helteisinä päivinä ”pojat” täyttivät ahkerasti vesipullojaan pihallamme olevasta vesipostista ja totesivat, että maailman parasta vettä. Minun mielestäni meillä oli kesän parhaat maalarit.

Toivon, että kun kesän lopussa kesätyöläiset lopettelevat työpestejään, he saisivat mukaansa palkan ja kiitokset. Meidän asiakkaiden ja vanhempien työntekijöiden tehtävä on kiittää ja rohkaista heitä eteenpäin. Ja pyytää anteeksi, jos olemme sortuneet kohtelemaan heitä huonosti.

Vastaa