Kuntavaalit ovat pian ja nyt pitäisi löytyä ehdokas, jolle antaisi äänensä. Moneen eri vaalikoneeseen olen jo vastannut etsiessäni sopivaa ehdokasta.

Äänestäminen on minulle itsestäänselvyys. En mieti, ovatko edelliset ehdokkaat lunastaneet vaalilupauksiaan tai onko äänestäminen turhaa. Äänestän, koska haluan elää yhteiskunnassa, jossa on vapaat vaalit ja jokaisella kansalaisella on mahdollisuus antaa äänensä.

Monet ehdokkaat, puoluekannasta riippumatta, tuntuvat olevan lasten, nuorten, vanhusten ja ilmaston asialla. Kannatettavia asioita kaikki, mutta kaipaan ehdokkaalta jotain muutakin.

Etsin ehdokasta, joka olisi kiinnostunut työtä tekevien ihmisten asioista. Sillä ilman työtä tekeviä ihmisiä jäävät kaikki edellä mainitut asiat hoitamatta.

Työelämästä on viime aikoina kuulunut paljon huolestuttavia uutisia. Hoitoalan työntekijät ovat uupuneita ja heitä on liian vähän, veturinkuljettajat lakkoilevat työolojensa puolesta, kulttuuriala ja yrittäjät ovat vaikeuksissa koronan takia, poliiseja on aivan liian vähän ja kouluissa on uuvuttavan kova muutostahti päällä.

Uutisissa on kerrottu myös, että monella alalla työntekijöiden kokema väkivalta ja kiire ovat lisääntyneet, samoin käynnit työterveyspsykologilla. Suomalaisilla työpaikoilla ei siis voida kovin hyvin.

Jos työtä tekevät ihmiset uupuvat, kuka sitten hoitaa niitä lapsille ja vanhuksille suunnattavia palveluita. Ei niitä vapaaehtoisvoimin kyetä hoitamaan, tarvitaan palkattuja työntekijöitä.

Jos yrittäjät joutuvat ylitsepääsemättömiin vaikeuksiin, kuka rakentaa koulut, päiväkodit, sairaalat, hoitolaitokset, asunnot ja koko yhteiskunnan. Tai kuka pitää huolen ruokahuollosta. Ei tämä maailma pyöri harrastustoiminnalla, vaan työnteolla.

Työtä tekevät ihmiset ovat niitä, jotka pitävät tämän yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Yksikään kunta ei pärjää pelkästään lasten, nuorten ja eläkeläisten varassa. Heidän elämänsä on riippuvainen työtä tekevistä ihmisistä.

Työtä tekevät ihmiset ovat ansainneet palkkansa ja hyvät työolosuhteensa. Eihän kukaan halua tehdä työtä, josta ei ole hyötyä itselle tai mennä sellaiseen työpaikkaan, jossa on jatkuvasti paha olla. Kunta huolehtikoon työntekijöistään.

Vanhukset ovat työnsä tehneet ja ansaitsevat sen vuoksi hyvän hoidon. Se hoito tulee työikäiseltä väestöltä.

Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus, joka perustuu hyvään kasvatukseen ja koulutukseen. Sen kasvatuksen ja koulutuksen antavat työikäiset ihmiset. Tämän päivän aikuiset rakentavat nuorten tulevaisuutta.

Minun ääneni saa siis ehdokas, joka ei vaalipuheissaan ohita työikäisiä ihmisiä.

Vastaa