Televisiouutisissa puhuttiin ravintola-alalla vallitsevasta kokkipulasta. Muistan oppilaan, joka seiska- ja kasiluokan ajan koki opon tunnit turhiksi, koska hän tiesi jo, että hänestä tulee kokki.
Ysillä hän meni tet-harjoitteluun ravintolaan ja sieltä tullessaan totesi, että hänestä ei tule ainakaan kokkia, koska se työ oli pelkkää seisomista ja siivoamista, palkkakin oli kuulemma huono ja työajat ihan tyhmiä. Olisiko siinä muutama syy, miksi alalle ei saada työntekijöitä? Voisiko noille asioille tehdä jotain?
Eräs vuokratöitä tekevä nuori aikuinen suunnitteli lähtevänsä Leville ravintola-alalle töihin. Sitten hänelle selvisi, että palkka olisi noin kympin tunnilta, työ sesonkiluonteista, asunto pitäisi hankkia ja Kittilän asuntojen hinnat nousseet lähes Helsingin tasolle kasvaneen matkailubisneksen takia. Näillä työehdoilla hänen ei kannattanut muuttaa Lappiin, joten hän päätti jatkaa vuokratyöntekijänä. Voisiko noille asioille tehdä jotain?
FL (9.12) kertoi nuoresta kaupan alan vuokratyöntekijästä, joka oli valmis lähtemään töihin jopa parin tunnin varoitusajalla. Hän oli tyytyväinen työhönsä, mutta kertoi, että ilman Kelan tukia hän ei pärjäisi. Tämäkö on se työelämä, mitä me nuorille työhaluisille, perheenperustamisikäisille ihmisille tarjoamme?
Uutisissa kerrottiin myös,että työolosuhteiden korjaamisen sijaan kokkipulaan on jo löydetty ratkaisu; työperäinen maahanmuutto. Hallitus on tarjonnut samaa ratkaisua työvoimapulaan myös rakennusalalla ja terveydenhuollossa. Alhainen syntyvyyskin ratkaistaan työperäisellä maahanmuutolla.
Suomen kansalaisena toivoisin, että Suomen työelämää pyrittäisiin kehittämään siihen suuntaan, että suomalaisilla olisi hyvä elää ja tehdä täällä töitä ja saada työstään sellaista palkkaa, että palkan lisäksi ei tarvitse hakea Kelan tukia. Ehkä se auttaisi myös syntyvyyden nostamiseen.
Kun suomalainen muuttaa ulkomaille töihin, hän lähtee etsimään uusia haasteita ja parempaa elintasoa eikä pelastamaan kyseisen maan valtiontaloutta tai väestönkasvua. Miksi ulkomaalaisten pitäisi tulla tänne paikkaamaan meidän asioitamme?
Alussa mainitsemani ysiluokkalainen tai nuori aikuinen eivät olleet laiskoja ja saamattomia, vaan täysin terveitä ja työkykyisiä ja -haluisia. He miettivät, miten rakentaisivat oman tulevaisuutensa. Toinen oli valmis muuttamaan työn perässä, jos se vain olisi kannattanut.
On surullista, jos mietimme enemmän työperäistä maahanmuuttoa kuin suomalaisten työolosuhteita. Meidän tehtävämme on rakentaa sellainen yhteiskunta, jossa kansalaisilla on hyvä elää. Jos joku haluaa tähän yhteiskuntaan muuttaa, niin hän tulkoon osaksi hyvin rakennettua työelämää, ei pelastamaan uppoavaa laivaa.