Hän oli hakenut kyseiseen firmaan töihin jo edellisenä kesänä, mutta turhaan. Vuoden vanhempana ja peruskoulun suorittaneena hän uskaltautui hakemaan uudestaan ja tällä kertaa tärppäsi. Nuoren pojan onnella ei ollut rajoja, sillä hän oli juuri kirjoittanut työsopimuksen elämänsä ensimmäiseen oikeaan työpaikkaan. Yleensä firma palkkasi kesätyöntekijöiksi työntekijöiden lapsia ja pomojen lapset saivat tehdä firmassa töitä milloin vain ja miten vain omien toiveidensa mukaan. Mutta hänellä ei ollut firmaan mitään suhteita, vaan hän oli kerännyt rohkeutta ja soittanut aivan itse yhdelle pomolle kysyen kesätöitä ja nyt häntä oli onnistanut. Hän oli siivoojana työskentelevän yksinhuoltajaäidin ainoa poika ja tottunut siihen, että rahaa ei tulvi ovista ja ikkunoista, sen eteen on tehtävä töitä. Kesätyöpaikka oli hänelle kuin lottovoitto.

Ensimmäinen työpäivä oli jännittävä ja mielessä pyöri monia kysymyksiä, selviänkö töistäni, miten minut otetaan vastaan työporukkaan, entä jos mokaan pahasti. Ei ole helppoa mennä nuorena ja kokemattomana uuteen työpaikkaan täysin vieraiden ihmisten keskelle. Työpaikalla hän sai työparikseen vanhan ja kokeneen työntekijän, joka oli juuri palannut pitkältä sairaslomalta eikä voinut enää tehdä kaikkia entisiä töitään. Heistä tuli hyvä työpari, toinen nuori ja kokematon, toinen vanha ja kokenut, toinen työelämänsä alussa ja toinen lopussa. Turvalliselta tuntui aloittaa työt turvallisen työntekijän opastuksessa.

Kesän kuluessa kesäpoika ja vanha työmies ystävystyivät. Työskennellessään heillä oli aikaa tarinoida keskenään. Vanha työmies asui alueella, jossa kesäpoika vietti vapaa-aikaansa mopojenginsä kanssa. Mopopojat aiheuttivat alueen asukkaille harmeja äänekkäällä mopojen pärinällä ja kumien polttamisella iltaisin ja öisin. ”Siellä ne taas polttavat isukin rahoja, menisivät töihin”: kommentoivat ihmiset. Mutta kesäpoika ei polttanut isukin rahoja ja hän meni töihin. Illat ja viikonloput olivat mopoilun aikaa. Eräänä työpäivänä vanha työmies sanoi leikkisästi kesäpojalle, että laitan kohta mökkini myyntiin ja muutan maalle, kun sinä ja sinun kaverit pidätte niin kovaa meteliä yökaudet, yöllä ei pysty nukkumaan ja iltaisin ei kuule terassilla istuessa linnunlaulua. Kesäpoika kuunteli miehen vitsailua hymyssä suin sen enempää kommentoimatta. Seuraavana päivänä hän sanoi työparilleen: ”Minun moponi ei muuten enää pärise niin kovaa, kun purin vähän säätöjä. Kavereitten mopoille en mahda mitään.” Vanha mies kuunteli ihmeissään, miksi näitä mopopoikia aina moititaan, sillä tämähän on ihan mukava kaveri. ”Et tietenkään voi mitään kavereiden mopoille, enhän minäkään voi mitään sille, että monet vanhat miehet ovat äksyjä ja törkeitä. Sellaista se on ihmisten kanssa.”

Tilipäivänä kesäpoika oli täynnä intoa, hänestä oli niin ihmeellistä saada ensimmäinen kunnollinen palkka. Hän selitteli innoissaan työparilleen, mitä kaikkea voisi rahalla tehdä. Nyt hän voisi säästää  rahaa moottoripyörään, sillä äiti ei pysty sellaista hänelle ostamaan pienellä palkallaan. Vanha mies kuunteli kesäpojan intoa vähän hämillään, sillä hän oli tottunut kuuntelemaan työkavereiden valitusta pienestä palkasta ja nyt tämä kaveri juhli kuin olisi saanut kovinkin suuria summia tililleen. Pieni palkka oli nuorelle pojalle iso raha, eihän hänellä ollut vielä aikuisten ihmisten menoja eikä perhettä elätettävänä. Kotiin tullessaan vanha mies sanoi vaimolleen, että onpas ihana välillä tehdä töitä innostuneen ihmisen kanssa.

Kesän lähestyessä loppuaan kesäpoika ryhtyi haaveilemaan, josko tähän firmaan pääsisi jatkossakin töihin. Hän kyseli vanhalta mieheltä työmahdollisuuksiaan syysloman ja muiden lomien suhteen. Vanha mies puhui kesäpojan työhaluista työkavereilleen, jolloin eräs työntekijä totesi: ”Mitä se oikein kuvittelee, ei tänne niin vain tulla…” ”Eikös se ole vain hyvä asia, että nuorella pojalla riittää työhaluja ja hän on valmis tulemaan jatkossakin meille töihin. Kai meidän pitäisi puhua hänen puolestaan ja rohkaista eikä heti tyrmätä toisen toiveita. Kyllä meillä on tässä maassa jo aivan riittävästi joutilaita nuoria miehiä”: puolusti vanha työmies kesäpoikaansa.

Kesä on lopuillaan ja kesäpojan ensimmäinen työsuhde päättynyt. Kohta hän suuntaa mopollaan kohti ammatillista oppilaitosta, nimenomaan mopollaan, sillä vannoutunut mopopoika ei kävele. Uudet haasteet odottavat. Toivottavasti kesäpesti oli hänelle ja monille muille kesätyöläisille rohkaiseva kokemus. Kesätyöstä saatu työtodistus taskussa on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita. Vanha työmies jää jatkamaan omaa työuraansa katse suunnattuna eläkevuosiin. Tämän kesän aikana hän tarjosi nuorelle pojalle arvokkaan ja rohkaisevan kokemuksen turvallisesta työkaverista. Nuoren into ja vanhan kokemus kohtasivat, kahden ikäluokan välille syntyi ymmärrys ja keskinäinen kunnioitus.

Vastaa