Ympäristöministeriön ja WWF: n laskelmien mukaan Suomen uusiutuvat luonnonvarat vuodelle 2022 on kulutettu loppuun 31.3.2022. Elämme siis koko loppuvuoden yli luonnonvarojemme.
Luonnonvarojen ylikulutus on jatkunut 1970- luvun alkupuolelta, jolloin kulutus ylitti ensimmäistä kertaa maapallon kyvyn tuottaa luonnonvaroja ja käsitellä päästöjä. Olemme eläneet puoli vuosisataa yli luonnonvarojen.
Elin oman nuoruuteni 1970- luvulla ja luettuani ilmastoraportista edellä mainitut faktat, palasin ajatuksissani nuoruuteen. Mitä tapahtui 1970- luvulla?
Peruskoulu-uudistus tehtiin 1970- luvulla. Se oli hyvä uudistus. Se toi kuitenkin tullessaan myös ajatuksen, että jotain voi järjestää maksutta kokonaisille ikäluokille. Ajatus on siirtynyt kaikille elämänalueille ja maksuttomien palveluiden määrä lisääntyy vuosittain.
Yhteiskunnan tarjoamat maksuttomat palvelut luovat sellaisen harhan, että kaikkea riittää loputtomasti eikä mitään tarvitse arvostaa. Kun keskikoulussa vanhempani maksoivat kouluruokailuni, oppikirjani ja bussilippuni, he myös pitivät huolen siitä, että mitään niistä ei käytetty turhaan eikä heitetty hukkaan.
Naisten työssäkäynti alkoi lisääntyä 1970- luvulla ja sen seurauksena päivähoitojärjestelmä kehittyi. Kun perheistä kaksi ihmistä käy töissä kenties kaukanakin kotoa, lapsia kuljetetaan päivähoitoon, harrastuksiin ja kouluun, tarvitaan kaksi autoa.
1970- luvulla oli perheitä, joilla ei ollut ollenkaan autoa, muista moottoriajoneuvoista puhumattakaan. Käveleminen ja pyöräily oli luonnollinen tapa liikkua. Työpaikat olivat yleensä melko lähellä ja lomamatkat vaatimattomia.
Myös 1970- luvulla sodittiin ja Lähi-Idän kriisistä seurasi energiakriisi. Silloin katu- ja mainosvalot pimenivät, huonelämpötiloja laskettiin ja sähkönkäyttöä piti rajoittaa rangaistuksen uhalla.
Nykyisessä yksilönvapauksia korostavassa yhteiskunnassa moinen energiansäästö tuskin onnistuisi. Nykyihminen huutaa oikeuksiensa perään joka asiassa, eivätkä omat oikeudet välttämättä kulje käsi kädessä kestävän elämäntavan kanssa.
Nyky-yhteiskunta toimii vuorokauden ympäri kuluttaen energiaa ja ihmisten jaksamista. 1970- luvulla kaupat sulkivat ovensa illalla ja sunnuntaisin ja televisio lopetti lähetyksensä kahdella kanavallaan puolen yön aikaan. Perheissä sammuivat valot ja siirryttiin unten maille.
Tämä ei tarkoita sitä, että ennen oli kaikki paremmin. Moni asia on nyt paremmin kuin silloin enkä haluaisi elää siinä Suomessa, jossa vietin nuoruuteni, mutta sitä elämän yksinkertaisuutta kaipaan.
Nyky-yhteiskunta elää yli varojensa ja veronmaksajien maksukyvyn. Ihmiset elävät yli varojensa ja kun omat rahat eivät riitä, huudetaan apuun yhteiskuntaa, joka elää yli varojensa.
Nykyisellä elämäntavalla ihmiset tarvitsevat 1,5 maapalloa tyydyttämään vuosittaiset tarpeensa. Suomalainen tarvitsee kolme maapalloa. Luonto kiittää, jos palautamme elämäntapaamme 1970- luvulle.