Ylen teettämän kyselyn perusteella on syytä olla huolissaan opettajien työtyytyväisyydestä. Se on viime vuosina laskenut huolestuttavan paljon.

Olen yksi kyselyyn vastanneista opettajista. Mielestäni minulla on hieno työ. Saan päivittäin olla tekemisissä mukavien, lahjakkaiden, iloisten ja innostuneiden nuorten kanssa. Saan myös olla tekemisissä asioiden kanssa, joista olen itse kiinnostunut. Olen siis tyytyväinen opettaja.

Olen myös tyytymätön opettaja, sillä päivittäin kuuntelen valtavan määrän kiroilua, haistattelua ja työni väheksymistä. Osa haistatteluista kohdistuu meihin opettajiin, valitettavan suuri osa toisiin oppilaisiin. Katselen myös koulun tilojen ja välineiden sotkemista, roskaamista ja hajottamista. Olen täysin toimintakykyinen opettaja ja puutun tilanteisiin kaikilla käytettävissäni olevilla keinoilla ja voimavaroilla. Valitettavasti molempia on liian vähän tilanteiden määrään nähden.

Enimmäkseen olen surullinen opettaja, en pelkästään itseni, vaan koko peruskoulun puolesta. Huonosti käyttäytyviä oppilaita on pieni vähemmistö, mutta peruskoulu on luovutettu heidän hallintaansa. Peruskoulussa toteutuu sanonta ”tyhjät tynnyrit kolisevat eniten”. Olen surullinen sen suuren nuorten enemmistön puolesta, joka joutuu kuluttamaan kolme vuotta elämästään kuunnellen noita tyhjiä tynnyreitä.

Tyhmyys on valloittanut suomalaisen peruskoulun. Olemme laskeneet riman niin alas, että sitä ei voi enää alittaa vaan tyhminkin pääsee sen yli. En tarkoita tyhmyydellä akateemisia taitoja vaan sydämen sivistystä. Elämässä pärjää loistavasti ilman peruskoulun kiitettäviä arvosanoja, jos käytös, asenne, työmoraali ja itsetunto ovat kohdillaan. Peruskoulussa sen sijaan pärjää surullisen hyvin myös v- alkuisella käytöksellä ja asenteella ja se on niin väärin. Valitettavan usein huono käytös ja huono koulumenestys kulkevat kuitenkin käsi kädessä.

Meidän pitäisi ehdottomasti palauttaa valta peruskoulussa opettajille ja oppimishaluisille nuorille, siis suurelle enemmistölle. Me opettajat tarvitsemme kunnollisen työrauhan ja oppilailla pitäisi olla oikeus oppimiseen turvallisessa ympäristössä. Tyhjien ja tyhmien tynnyreiden kolina on saatava pois peruskoulun luokista ja käytäviltä.

Tällä kirjoituksella on 5 kommenttia

 1. Tuula Kuisma

  Hyvä kirjoitus, lähetä opetusministeriöön! Olen samaa mieltä kanssasi!

  1. Peuraniemi

   Valitettavasti luulen, että opetusministeriä ei paljon kiinnosta.

 2. levant casino

  It is very comforting to see that others are suffering from the same problem as you, wow!

Vastaa