• Artikkelin kategoria:Parisuhde
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Katselin televisiosta Poliisit-sarjaa. Siinä kaksi poliisia kävi selvittelemässä perheriitaa, rauhoittelemassa katutappelijoita ja kuljettamassa humalaisia. Partioidessaan öisellä kadulla he keskustelivat siitä, että  täällä töissä meno on tällaista karskin puoleista, mutta tietäisivätpä ihmiset, millaisia puudeleita he ovat kotona, ei muuta kuin essu päälle ja keittiöön tai lasten kanssa konttaamaan pitkin olohuoneen lattiaa. Näin silmissäni nämä miehet konttaamassa essu edessä lastensa kanssa ja vastakohta työasun kanssa tuntui huvittavalta. En tiedä, mitä he tarkoittivat sanoessaan itseään puudeleiksi, mutta minun mielessäni se herätti ajatuksen vaimon pikku apulaisesta, joka kiltisti mukautuu äidin ja lasten seuralaiseksi ja palvelijaksi.

Ajatus puudelimiehestä alkoi elää mielessäni niin vahvasti, että lähdin todella miettimään sitä syvällisemmin. Ja koska nykyaikana kaikki tieto löytyy netistä, otin googlen mietintäni avuksi. Tiesin kyllä, että puudelilla tarkoitetaan villakoiraa, mutta siihen omien aivojeni tietomäärä sitten jäikin, joten wikipediasta oli suunnattomasti hyötyä.

Wikipedia kertoi, että villakoirat tunnetaan eräänä maailman älykkäimmistä koiraroduista. Ei siis ole mitään syytä väheksyä näitä puudelimiehiä, sillä hoksottimet pelaavat hyvin. Ja koska omat hoksottimet pelaavat hyvin, ne eivät ole helpoimmin koulutettavia rotuja. Moni nainen on varmaan havainnut, että miehen kouluttaminen ei onnistu kovin hyvin ja siksi olen itse usein päätynyt  kouluttamaan itseäni miehen sijasta.  Puudeli oppii tilaisuuden tullen manipuloimaan ohjaajaansa ja voi käyttää kekseliäisyyttään ei-toivottuihin tarkoituksiin. Siis sopivasti vapautta miehelle, niin säilyttää myös oman vapautensa ja säästyy manipuloiduksi tulemiselta. Ei kannata aliarvioida miehen älykkyyttä.

Villakoira on tyypillisesti myös vilkas, energinen, leikkisä ja miellyttämisenhaluinen, miten hyvin nuokin piirteet sopivat moniin miehiin. Mies, joka pystyy vapaasti olemaan oma itsensä, on usein todella hauskaa seuraa. Kuinka hauskaa oli lapsena, kun sai ratsastaa isän selässä pitkin olohuoneen lattiaa, kuinka ihana on ollut seurata oman miehen ja lasten välisiä kisailuja ympäri pihaa tai kuunnella lasteni kiljuvan riemusta veljeni hypittäessä heitä ja kuljettaessa reppuselässä. Jos antaa miehen energisyydelle ja leikkisyydelle tilaa, se tuo elämään paljon iloa. Ja kyllä mies haluaa tuottaa perheelleen iloa, sillä onhan hän miellyttämishaluinen.

Villakoirasta sanotaan myös, että se kiintyy helposti ihmisiin. Tuo miehen kiintyminen esim. parisuhteessa saattaa joskus olla niin voimakasta, että se tuntuu naisesta jopa takertumiselta, mutta senkin kanssa oppii elämään ja sen voi kääntää voitokseen. Tuo voimakas kiintyminen aiheuttaa miehelle erotilanteessa voimakasta eroahdistusta ja siksi mies yleensä selviää heikosti jäädessään yksin. Nainen on erotilanteissa kuin jaloilleen putoava kissa, joka vähän aikaa nuolee haavojaan ja jatkaa sitten elämäänsä etsien innostuneena uusia haasteita ja mies on kuin eroahdistukseen nääntyvä puudeli, joka menettää eron myötä kaiken elämänhalunsa.

Koska villakoira on energinen, se vaatii kohtalaisesti liikuntaa. Tämä on varmaan monen nykymiehen ongelma, elämästä on tullut fyysisesti miehelle liian helppoa. Energiselle miehelle ei riitä se, että liikkuu kerrostalo-osakkeessa jääkaapin ja sohvan välillä tai seisoo keittiössä essu edessä, pitäisi olla enemmän fyysistä haastetta. Wikipedia sanoi villakoirasta, että hyväkuntoinen mutta turhautunut villakoira voi kehittää huonoja tapoja. Kuinka hyvin tuo lause sopiikaan mieheen. Jos kaipaa käteensä raivaussahaa ja isoa tonttia, ei sitä korvata soppakauhalla keittokomerossa vaimon valvovan silmän alla.

Liikunnallisuutensa, älykkyytensä ja uskollisuutensa vuoksi villakoira sopii hyvin metsästys-, suojelus- ja palveluskoiraksi. Tämän wikipediatutkistelun perusteella tulin siihen tulokseen, että oma puudelimies on oikein hieno asia, jos sen energiaa ei kahlita eikä halveksita. Kuvittelin, että villakoira on siisti sisä- ja seurakoira, mutta se onkin energinen koira, joka on syytä päästää välillä vapaaseen ulkoelämään mittelemään älykkyyttään ja voimiaan.

Vastaa