• Artikkelin kategoria:Yleinen
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Se alkaa jo hiekkalaatikolla. ”Meidän isä on vahvempi kuin teidän isä.” ”Meidän isä voittaa teidän isän.” Tai ehkä nykyaikana, ”meidän huoltaja on kaikkein paras”.

Tuo lause kertoo enemmän sanojasta kuin sanojen kohteesta. Lapsella on kovin vähän, ehkä ei ollenkaan vertailukohtia. Hän turvautuu itseään lähellä olevaan ja itseään vahvempaan ihmiseen.

Iän ja kokemuksen karttuessa ajatukset isästä muuttuvat. Elämään tulee muitakin suuria ja vahvoja ihmisiä, joihin voi turvautua. Tulee parhaita opettajia, valmentajia, pomoja, presidenttejä, jne.

Elämän suuret ja vahvat ihmiset saavat usein valtansa ja voimansa toisten ihmisten pelosta. Jokainen koulukiusaajakin saa kannattajansa pelkäävistä koulukavereistaan. Koska pelkäämme, turvaudumme johonkin itseämme suurempaan.

Synnyin Kekkosen Suomeen. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni Kekkosen Suomessa. Tulin täysi-ikäiseksi ja saavutin äänioikeuden Kekkosen Suomessa.

Elämäni ensimmäisissä presidentinvaaleissa, joissa sain äänestää, ehdokkaana oli presidentti Kekkonen. Silloin hän oli vanha ja sairas mies, ei enää parasta presidenttiainesta. Silti Suomen kansa äänesti hänet jälleen kerran presidentiksi.

Miksi? Sota-aika oli tuoreessa muistissa ja Neuvostoliiton pelko eli vahvana ihmisten mielessä. Moni ajatteli, että niin kauan kuin Kekkonen hoitaa suhteita pelottavaan itänaapuriin, olemme turvassa.

Kekkosen valtakausi kesti kauan. Jokaisen ihmisen aika päättyy joskus ja Kekkonen joutui keskeyttämään viimeisen valtakautensa.

Suomi on saanut elää rauhassa jo monen presidentin johdolla. Kekkonen ja presidentti eivät olleetkaan toistensa synonyymeja.

Venäjän presidentti Putin on ollut vallassa liian kauan. Me ihmettelemme, miksi hänet on valittu yhä uudelleen ja uudelleen.

Putin on valittu yhä uudelleen ja uudelleen, koska Venäjällä ei ole vapaita vaaleja. Hänet on valittu uudelleen myös siksi, että ihminen haluaa olla turvassa. Ihminen, joka pelkää, tekee sellaisen ratkaisun, joka tuntuu turvallisimmalta.

Ihminen valitsee myös sen vaihtoehdon, jonka hän tietää. Lapselle oma isä on paras, koska hän ei tiedä muita vaihtoehtoja. Venäläisille Putin on paras, koska tiedossa ei ole toisia vaihtoehtoja.

Kun kuulen jonkun sanovan, että meillä on paras pomo, rehtori, kirkkoherra, presidentti, mikä tahansa, korvissani särähtää. Silloin olisi ehkä aika vaihtaa johtajaa. Tehtävänsä voi hoitaa hyvin, mutta kukaan ihminen ei ole maailman paras.

Kuka tahansa ihminen muuttuu vaaralliseksi saatuaan liian paljon valtaa ja liian pitkäksi aikaa. Valta sokaisee. Siksi on perusteltua vaihtaa johtajia säännöllisin väliajoin.

Suomessakin on kuulunut ehdotuksia Sauli Niinistön valinnasta vielä yhdeksi kaudeksi. Ehdotus perustuu Venäjän pelkoon. Pelko on huono peruste, ei turvallisuutemme ole yhden ihmisen varassa.

Vastaa