Porvoolaisessa peruskoulussa tapahtui tammikuussa. Tiedotusvälineistä saimme lukea tapauksesta, jossa kolmea henkilöä ammuttiin koulupäivän aikana kuula-aseella kasvoihin.

Koulun rehtori kommentoi: ”Meillä on yksittäisiä levottomia oppilaita, mutta suurin osa on kuitenkin hyvin käyttäytyviä.” Ihmeellinen kommentti, joka sisältää ajatuksen, että hyväksymme tämän tapahtuman, koska suurin osa oppilaista on hyvin käyttäytyviä. Onneksi on.

En todellakaan halua, että työpaikallani on yhtään ihmistä (oppilaskin on ihminen), joka ampuu minua kesken työpäivän kuula-aseella kasvoihin. Se nyt vielä puuttuisi, että niitä ihmisiä olisi useampia, jopa enemmistö, silloinhan työpaikalla vallitsisi täysi kaaos.

Miksi ei voi suoraan kommentoida, että yksikään koulumme oppilas ei saa ampua ketään kuula-aseella. Yksikin tapaus on liikaa, näin ei yksinkertaisesti vain saa tehdä. Ja jos joku näin toimii, niin sillä toiminnalla on seurauksensa.

Rehtorin logiikalla voisimme sanoa myymälävarkaudesta, että suurin osa asiakkaista on hyvin käyttäytyviä, mutta tämä yksi nyt jotenkin vahingossa teki aseellisen ryöstön. Ei mitään hätää.

Eihän Vastaamon tietovuotoon syyllistynyt kuin yksi ihminen. Älkää siis välittäkö, te kaikki uhrit, hyvin käyttäytyvät ihmiset, kaikki on hyvin.

Yksi rikollinen pystyy saamaan aikaan valtavan suuren vahingon. Yksi väkivaltainen henkilö saattaa vahingoittaa pysyvästi monia ihmisiä. Yhdellä aseella voi tappaa joukon ihmisiä ja yksi oppilas saattaa pilata koko luokan työrauhan.

Yksikin väkivaltainen oppilas luokkahuoneessa tai koulun pihalla on liikaa. Asialle on tehtävä jotain. Väkivaltainen asiakas marssitetaan kaupasta vartijoiden saattelemana, mitä tehdään koulussa väkivaltaiselle oppilaalle.

Ei väkivaltaista oppilasta tarvitse poliisisaattueessa vankilaan marssittaa. Apua hän tarvitsee, ja omalle ikäkaudelleen sopivaa apua, mutta luokkahuoneesta hänet pitää saada pois. Jos opettaja ei kykene häntä poistamaan luokasta, hän tarvitsee apua.

Opettajalla on oikeus poistaa luokasta häiritsevä oppilas, kyllä. Helpommin sanottu kuin tehty. Pienikokoisena naisopettajana tiedän, kuinka helppoa on poistaa luokasta itseään puolet isompi teini. Ei toimi tämä yhtälö, onneksi oma itsesuojeluvaisto toimii.

Koulu on yhteiskunta pienoiskoossa. Kouluissa toimii opetus, ruokahuolto, terveydenhoito, vapaa-ajantoiminta, sosiaalitoimi, psykologipalvelut, mutta ei turvallisuuspalvelut. Jos yhteisön turvallisuus on uhattuna, siihen pitää puuttua toimivalla tavalla, ei pelkästään kauniilla puheilla.

Meillä on jotenkin outo tarve väheksyä nuorten tekemiä rikoksia ja siitä vähättelystä kärsivät ne hyvin käyttäytyvät lapset ja nuoret, se enemmistö, jolla on oikeus turvalliseen koulupäivään. Siitä kärsivät myös opettajat.

Kuula-aseella ammuskelu ei lisää turvallisuutta, päinvastoin. Ei kaikissa kouluissa tarvita vartijoita, mutta silloin, kun jotain tapahtuu, asian ratkaisemiseen ei riitä se, että opettajat hoitavat homman. Opettajatkin ansaitsevat turvallisen työpaikan, heitä ei saa jättää yksin.

Vastaa