Tammikuussa 1971 Suomessa suoritettiin ensimmäinen lottoarvonta. Siitä lähtien suomalaiset istuivat nettiaikaan saakka tiiviisti televisioiden ääressä lauantai-illan uutisten jälkeen seuraamassa lottoarvontaa. Syntyi myös sanonta, että on lottovoitto syntyä Suomeen.
1970-luvulla tehtiin useita uudistuksia, joiden takia syntyminen Suomeen tuntui lottovoitolta. Kouluissa siirryttiin kaikille yhteiseen peruskouluun ja viisipäiväiseen työviikkoon. Suomen matka koulutuksen mallimaaksi alkoi.
Vuonna 1972 säädettiin kansanterveyslaki ja ensimmäiset terveyskeskukset aloittivat toimintansa. Äitiysloma pidennettiin puolivuotiseksi ja säädettiin laki neljän viikon vuosilomasta. Moni tasa-arvon ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeä laki on saanut alkunsa 1970-luvulla.
Me sodan jälkeen ja ennen 1990-luvun lama-aikaa syntyneet sukupolvet saimme elää lottovoittajan Suomessa. Silloin tehtiin työtä, jonka tulokset näkyivät kansan hyvinvoinnissa ja tulevaisuus näytti valoisalta.
Nyt 2000-luvulla tuntuu siltä, että tarvittaisiin lottovoitto, jotta olisi varaa elää Suomessa. Se, mitä 1970-luvulla uudistettiin, on nyt leikkauslistoilla. Koulutus on kriisissä, terveyskeskuksia puretaan ja työntekijöiden asemaa heikennetään.
Olen usein miettinyt, olisiko valtio niin velkaantunut, jos olisimme tyytyneet 1970-luvun elintasoon. Nykyaikaan verrattuna elämä oli vaatimatonta, silloin se tuntui riittävän mukavalta. Pitikö lähteä tälle jatkuvan kehityksen tielle ja tavoittelemaan loputtoman helppoa elämää?
Valitus alkoi 1990-luvun lamasta. Sen jälkeen hallitus toisensa jälkeen on puhunut, kuinka elämme velaksi eivätkä rahat riitä mihinkään. Kansalaisten pelottelusta ja uhkailusta on tullut maan tapa.
Lamavuosina Harri Holkeri kehotti kansaa syömään silakkaa. Silakka oli hyvää ja halpaa, tyypillistä arkiruokaa 1970-luvulla. Ei ole silakasta tämän päivän pelastajaksi, kalastusta pitää rajoittaa eikä taitaisi silakkalaatikko maistua kouluruokana.
Olen edelleen sitä mieltä, että on lottovoitto saada elää Suomessa. Täällä ei ole kaikki hyvin, ei ainakaan kaikilla, mutta täällä on demokraattisilla vaaleilla valittu, toimiva hallitus. Hallitus ei aina toimi toivomallamme tavalla, mutta se toimii ja sitä saa vapaasti arvostella.
Suuri osa maailman ongelmista johtuu siitä, että monilla valtioilla ei ole demokraattisilla vaaleilla valittua toimivaa hallitusta. Jos hallitus on valittu ”lumevaaleilla”, kyseessä on diktaattorin johtama totalitaarinen valtio. Sitä hallitusta ei arvostella.
Jos hallitus on toimintakyvytön ja heikko, se antaa elintilaa erilaisille sotilaallisille ja uskonnollisille ääriliikkeille. Tämän ajan maailmassa ääriliikkeet ja diktaattorit aiheuttavat niin suurta tuhoa, että jokainen demokraattisesti toimiva hallitus on lottovoitto.
Useilla suomalaisilla on varaa alhaisempaan elintasoon, kaikilla ei. Hallitukseltamme toivoisin hiukan empaattisempaa puhetta ja ymmärrystä niille ihmisille, joiden elämässä kaivattaisiin lottovoittoa normaalista elämästä selviämiseen.