• Artikkelin kategoria:Koulutus
  • Artikkelin kommentit:4 kommenttia

Alkoi helmikuu ja sen mukana joka vuotinen Yhteisvastuukeräys. Vuosi 2025 on Yhteisvastuukeräyksen 75- vuotisjuhlavuosi ja tämän vuoden keräyksellä tuetaan nuorten mahdollisuuksia unelmoida ja rakentaa turvallista tulevaisuutta.

Helmikuu tuo mukanaan myös joka vuotisen toisen asteen koulutuksen yhteishaun. Yhteishaussa ovat hakuvelvollisia kaikki alle 18- vuotiaat, peruskoulun päättötodistuksen saaneet nuoret. Suomessa maksuton toisen asteen koulutus antaa jokaiselle nuorelle mahdollisuuden unelmoida ja rakentaa turvallista tulevaisuutta.

Hänellä on unelma, päästä lukioon. Olemme puhuneet unelmasta aikaisemminkin, tehneet suunnitelmia unelman toteutumiseksi ja tähdänneet yhteishakuun. Yhteishaun lähestyessä käymme läpi toteutussuunnitelmaa ja nuori kertoo: ”En ole käynyt koulua eikä ole tullut suorituksia, numerot eivät nouse”.

Unelma on edelleen olemassa, mutta toteutussuunnitelma vaiheessa. Joudun sanomaan, ei tänä vuonna, sillä tarvittaisiin vähintään seiskalla alkava keskiarvo. Ei tänä vuonna, mutta ehkä joskus.

Hänelläkin on unelma, päästä ylioppilaaksi. Opiskelupaikka lukiossa on saavutettu, mutta opiskelu ei suju, suorituksia ei tule. Ei riitä, että käy päivittäin kävelemässä lukion käytävillä, osallistuu ruokailuihin ja lukuvuoden ainoa suoritus on liikunnasta vanhojen tanssien kurssi.

Unelma on olemassa, mutta toteutussuunnitelma vaiheessa. ”Ruokailupainotteiselta” lukiolinjalta ei tule ylioppilaita. Ruokasalin lisäksi pitäisi kävellä myös sisään luokkahuoneisiin ja ryhtyä töihin.

Hänellä on unelma, hänestä tulee yrittäjä, siihen ei tarvita koulutusta, pitäisi vain perustaa yritys, niin hän sanoo. Lukuvuosi ammatillisessa oppilaitoksessa on täynnä poissaoloja ja suoritusrekisteri loistaa tyhjyyttään. Pitäisikö yrittäjällä kuitenkin olla ammattitaitoa, jota tarjota tuleville, mahdollisille asiakkaille.

Näillä nuorilla on unelma. Heillä on suunnitelma unelman toteuttamiseksi. Heillä ei ole kykyä, halua tai voimavaroja tehdä töitä unelman toteuttamiseksi. Usko tulevaisuuteen puuttuu, ahdistaa, masentaa, pelottaa, sattuu sinne ja sattuu tänne, avuntarve on loputon.

Hallituksella on unelma, saada jokaiselle nuorelle toisen asteen tutkinto, lisätä lukiolaisten ja korkeasti koulutettujen määrää. Lisää suorituksia samaan aikaan, kun meillä on kasvava joukko nuoria, joiden suoritusrekisteri näyttää lähes puhtaalta peruskoulusta asti.

Heillä on unelma, heillä on toimintakykyä ja uskoa tulevaisuuteen. He ovat enemmistö kouluissamme ja oppilaitoksissamme. Kaikille ei tarvitse tarjota apua, vaan saa sanoa, että rohkeasti eteenpäin.

Elämä on unelmoimista, unelmien kariutumista ja toteutumista. Se, mikä ei toteudu tänä vuonna, toteutuu ehkä myöhemmin ja se, mitä ei jaksa tehdä tänään, tulee ehkä tehdyksi huomenna. Jokaisella on oma aikataulunsa ja oma tiensä.

Minulla on unelma. Unelmoin näkeväni nuoren sukupolven siirtyvän rakentamaan omaansa, mutta myös koko suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta. Ottakaa rohkeasti oma paikkanne, tulevaisuus on teidän.

Tällä kirjoituksella on 4 kommenttia

  1. symbols

    ”Well explained, made the topic much easier to understand!”

Vastaa